Pomidory zapylane są przez trzmiele, biologicznie chronione, bez dodatku chemii i innych substancji chemicznych. Każdy zdrowy i dobrze wyprodukowany pomidor łatwo poznać ; wystarczy go przekroić – pełny w środku mięsisty pomidor bez białego trzpienia, który pachnie jest oznaką dużego wysiłku i ciężkiej pracy.
Nasze gospodarstwo nie używa oprysków oraz środków chemicznych, dzięki czemu pomidory są tak smaczne i zdrowe.
Jak zwalczamy szkodniki i choroby ?
Jak już zdążyliśmy wspomnieć nie używamy chemii , gdyż jest to niezdrowe dla stosowanej biologii, a przede wszystkim dla człowieka. Pomidor potrzebuje małej pomocy. Naszymi pomocnikami są nie tylko trzmiele, które zapylają kwiatki pomidorów, ale również biologiczne owady, które pozwalają naturalnie i zdrowo rosnąć każdej roślinie .Są to między innymi Eretmocerus i Encarsia, które niszczą jaja owadów-szkodników. Macrolophus mała zielona muszka, która niszczy szkodnika zwanego mączlikiem.
W szklarni posiadamy również innych „Pomocników”, które pozwalają roślinie rosnąć zdrowej w naturalnych warunkach. Jest to grzyb zwany Trichoderma, który zasiedla się w podłożu. Na zasadzie symbiozy oplata korzenie pomidora nie dopuszczając patogenów do korzenia rośliny. Dzięki tej metodzie biologicznej pomidory są czyste i zdrowe. Opryskiwanie ich chemią nie ma sensu, ponieważ doprowadziłoby to do zniszczenia sprzymierzeńców.